Xylitol badges

Allt om xylitol (björksocker)

Xylitol är ett hälsosamt och naturligt alternativ till socker!
Xylitol smakar som socker och ser ut som socker, men har 40 % färre kalorier och 75 % färre kolhydrater än vanligt socker samt det låga GI värdet 7. Xylitol är utmärkt för tandhälsan eftersom det motverkar karies och balanserar munnens PH-värde. Eftersom Xylitol har samma struktur och vikt som socker är det lätt att använda som ersättning av socker i alla recepet förutom vid användning av jäst. Då behöver lite socker eller honung tillsättas, men endast som jästnäring. Redan 1989 rekommenderade Sveriges Tandläkarförbund användning av xylitol.

Ät lagom mycket; njut i mängder!
Xylitol är ett underbart, enkelt, och naturligt socker som bl a finns i björkträd, frukter, bär, grönsaker, och våra egna kroppar. Även om xylitol finns i stora mängder i naturen så är de flesta inte vana att äta stora mängder xylitol dagligen. På grund av det kan vissa människor få gaser eller bli lös i magen om de får i sig för mycket xylitol på en gång (>50g). Vi rekommenderar därför att du börjar långsamt och i mindre mängder så kroppen har möjlighet att vänja sig stegvis. Vissa människor känner av den laxerande effekten i början vid större mängder, men det finns även många som aldrig känt av den effekten. Det finns exempel på konsumtion över 400 gram xylitol dagligen under längre perioder utan negativa effekter.

Dosering
Xylitol har tekniskt sett samma sötma som socker men många inklusive vi själva upplever det sötare. Vi använder vanligtvis mellan 50-75 % xylitol av den mängd socker som rekommenderas eller önskas. Xylitol är därför mycket enkelt att ersätta socker med i vanliga recept, men vi har även lagt upp några av våra favoritrecept på hemsidan som vi hoppas du får användning av.

Mer än ett sötningsmedel
Det är bra att kunna använda xylitol som ett hälsosamt och naturligt alternativ till socker, men tänk på att det finns många andra fördelar med xylitol också!

Xylitol är väldigt bra för din mun då det motverkar karies och höjer PH-värdet i munnen. Därför är det bra att ha en munskölj med xylitol hemma som du  kan använda morgon och kväll eller så ofta du vill för att få friskare andedräkt. Och varför inte ha med dig lite xylitolsötad choklad i väskan när du är på jobbet eller fikar ute på stan? Xylitolens bakteriedödande egenskaper är även bra mot nästäppa vid allergier och förkylningar.

För dig som har hund
Om du äger en hund är det väldigt viktigt att du förvarar dina xylitolprodukter utom räckhåll för hunden. Xylitol är nämligen farligt för just hundar även i små mängder, då deras kroppar inte har möjlighet att bryta ner det. Lär mer här