Xylitol badges
×

Varning

JUser: :_load: Det går inte att ladda användare med ID: 216

Historia

Björkar har använts utav människor i århundraden. I Nordamerika gjorde indianerna tandpetare från björkträd, och världens troligtvis äldsta tuggummi är en bit björkharts som hittades i Sverige år 1993.

Xylitolen upptäcktes år 1891 men påträffades inte i naturen förrän år 1943 då man i Finland hittade ett sätt att producera xylitol från björkar under andra världskriget då många länder hade brist på socker.

Här nedan är några viktiga årtal i xylitolens historia. Under åren har det gjorts över 1500 studier om xylitol, bland annat relaterat till tandhälsan, viktnedgång, diabetes, öroninflammationer hos barn, osv. Här är en lista över de mest nämndvärda studierna om xylitol.

1891

Xylitol upptäcktes nästan samtidigt i Tyskland av professor Emil Fisher och i Frankrike av forskaren M.G Bertrand.

1943

Xylitol påträffades för första gången i naturen. I Finland användes xylitol som bordssocker under andra världskriget då de hade brist på socker.

1962

Man fann en biokemisk kedja i däggdjursvävnad som innehåller xylitol vilket visade att xylitol är en naturlig kolhydrat. Man började med parenteral användning av xylitol (infusionbehandling) vilket innebär att man kan ge stora mängder xylitol åt sjuka patienter. Människans metabolism kan alltså klara stora mängder xylitol.

1963

USA:s FDA (The Food and Drug Administration), godkände användning av xylitol i specialdiet.

1970

Xylitolens betydelse för tandhälsan upptäcktes. I Finland startades år 1970 den första undersökningen om xylitolens inverkan på tandplack.

1972

Sockerundersökningen inleddes i Åbo. En industriell framställning av xylitol inleddes i Finland som var utvecklad av finska kemister.

1975

Det första xylitoltuggummit lanserades. (Finska tuggummit Xylitol Jenkki)

1983

WHO:s och FAO:s gemensamma expertkommitté bekräftade att xylitol är ett ofarligt sötningsmedel för livsmedel.

1988

Finlands Tandläkarförbund var först med att rekommendera användningen av xylitol.

1989

Sveriges Tandläkarförbund rekommenderade användningen av xylitol.

1990

Norges tandläkarförbund rekommenderade användning av xylitol.

1992

Storbritanniens tandläkarförening rekommenderade användning av xylitol.

1993

Resultaten av den omfattande kliniska långtidsundersökningen i Belize publicerades, vilket gav ny information om xylitoltuggummits effekt och olika tuggummins effekt vid kariesprevention. Irlands tandläkarförbund rekommenderade användning av xylitol.

1995

Estlands tandläkare gav sin rekommendation om användning av xylitol.

1996

De holländska tandläkarna rekommenderade användning av xylitol.

1997

Resultaten av öroninflammationsundersökningarna i Uleåborg publiceras i "British Medical Journal". Studien visade att helxylitoltuggummi på ett betydande sätt förebygger öroninflammationer hos barn.

2000 Resultaten av pastillundersökningen i Estland publicerades. Helxylitolpastiller konstaterades vara lika effektiv mot karies som helxylitoltuggummi.