Xylitol badges
×

Varning

JUser: :_load: Det går inte att ladda användare med ID: 216

Baka med xylitol

Xylitol är det absolut enklaste sockeralternativet att baka med eftersom den har i princip exakt samma vikt och sötma som vanligt strösocker och beter sig väldigt likt socker vid bakning. Det gör att du inte behöver använda dig utav specialgjorda recept; du kan enkelt byta ut sockret mot xylitol och fortsätta använda dina favoritrecept!

Tekniskt sett är xylitol i princip lika sött som socker men de flesta upplever den något sötare. Vi brukar därför rekommendera att man använder 50-75 % av den mängd socker som står i det vanliga recept, beroende på hur sött bakverket ska vara. Det blir minst lika gott och xylitolen räcker längre!

Xylitol suger upp vätska snabbare än socker vilket inte skapar något problem när du använder 50-75 % xylitol jämfört med socker i ett vanligt recept. Om du däremot använder samma mängd xylitol som det står socker i receptet, kan bakverket ibland då bli torrt om du inte ökar mängden vätska.

Den enda gången du inte kan byta ut xylitol mot socker helt är när du använder jäst. Eftersom jästen inte kan använda sig utav xylitol som näring behöver du då använda 1-2 msk socker som jästnäring per 50 g jäst, men det förbrukas under jäsningsprocessen och finns inte kvar i det färdiga bakverket. För resten av sötningen i bakverket kan du använda dig utav xylitol.

Många som väljer att undvika socker väljer däremot även att undvika vitt mjöl, eftersom vitt mjöl, precis som socker, ger höjning samt fall av blodsockret. Bättre och hälsosammare alternativ, som även är naturligt glutenfria, är bland annat bovetemjöl, mandelmjöl, kokosmjöl, havremjöl, osv.

Xylitol karamelliseras inte heller precis som vanligt socker.

Vi har lagt upp några av våra favoritrecept på hemsidan, men kom ihåg att du kan använda xylitol i stället för socker i alla dina favoritrecept!